Posted on

Phase One vapaalaskun kuvaamisessa by Kim Öhman

Olen pitkään halunnut kokeilla miten Phase One toimisi lumisilla rinteillä, tai varsinkin niiden rinteiden ulkopuolella. Olin lähdössä Pyhätunturille pariksi päiväksi kuvaamaan vapaalaskua, joten käännyin Joonaksen puoleen ja hetkeä myöhemmin auton takapenkillä oli muovisalkussa Phase One 645DF-runko IQ250 digiperällä sekä Schneider Kreuznachin 28mm, 55mm ja 80mm -objektiivit.

Muutama asia mitkä mietitytti, kuten automaattitarkennus silloin kun kontrastia on vähän sekä tottuminen keskiformaatille tyypilliseen pieneen laukaisuviiveeseen. Normaalisti kuvaan Nikonin D800E:llä, joka ei ole tunnettu sarjakuvausominaisuuksista, joten olin tottunut siihen, että yksi kuva per käännös ja sen on osuttava kohdilleen. Uusiksihan ei pysty ottamaan, sillä lumessa on silloin jo laskijan jättämät jäljet.

Koska ammattikuvaajan pitää klaarata kaikki mitä eteen kannetaan, jätin dslr:n tylysti himaan.

Kun pääsin tunturiin, oli sää juuri sellainen mitä olin pelännyt. Täysin tasainen harmaa pilvimassa joka suodatti valon niin, että varjoja ei muodostunut mihinkään. Siis täydellinen keli testata kalustoa.

Ensimmäiseksi spotiksi valittiin paikka josta ei tulisi mitään järisyttävää kuvaa, ideana oli vain testata miten saan tarkennuksen kohdalleen ja herättää kommunikaatio laskijan kanssa kuukauden tauon jälkeen. Kerroin toiveen käännöksen kohdasta. Laskija heitti hankeen lumipallon itselleen merkiksi ja kiipesi vauhdinottoon. Sopiva kihelmöinti oli päällä, Phase One tuntuu käteen hyvältä, mielellään sillä kuvaisi kaikki duunit. Esitarkensin ja sommittelin kuvan, huusin laskijalle ”VALMIS” ja sain kuittauksena ”LIIKKUU”, laskija tulee kuvaan, aloittaa käännöksen, räps ja samalla hetkellä tiesin että oikeaan kohtaan osui. Tarkistin tilanteen vielä kameran näytöstä ja totesin että helppoa kuin hengittäminen. Tää laitehan toimii missä vaan.

Pakkasin kamat reppuun ja lähdimme laskemaan seuraavalle spotille.
pyha5
Paikaksi valikoitui pienehkö jyrkkä harjanne, johon saisi tehtyä yhden hyvän käännöksen. 
Tarkennusta piti hetki hakea mutta kun ollaan tekemässä suunnitelmallista kuvausta tuosta ei ole mitään haittaa. Merkki ilmoille ja laskija liikeelle, räps ja taas osui. Kamera toimii loistavasti.

Yhteenveto

Lyhyesti, loistava laite.

Hieman pidemmin: Kamera toimi juuri niin kuin toivoinkin. On totta että tarkentaminen on hieman haastavampaa huonoissa valo-olosuhteissa mutta mitä sitten. Tarkennus menee nätisti paikalleen.
 Kameraa on todella helppo käyttää, koska kuvaan aina paljain käsin, ei kosketusnäytön käyttö tuota minkäänlaisia ongelmia. 
Runko, perä ja objektiivit on yllävän kevyitä kuljettaa. Reppu painoi about saman kuin dslr:llä kuvatessa. Ja sitten ne kuvat, jälkihän on aivan mieletöntä. Yksityiskohdat ja se keskiformaatin fiilis miellyttää kovasti. Optimitilanne olisi jos voisi kuvata henk. koht. jutut Fujin X-Pro1:llä ja kaikki duunihommat Phase Onelle.
 Fuji laukusta jo löytyykin, ehkä jonain päivänä myös Phase One. Onneksi Studiovarustamo vuokraa sitä kohtuu hintaan…

 

-Kim Öhman

Award winning professional commercial/lifestyle photographer

12484584_10205489716872856_515336283645956253_o