Posted on

Susijengi siikkari by Vesa Koivunen

Suomessa salamoiden käyttö urheilukuvauksessa ei ole niin yleistä kuin esimerkiksi USA:ssa. Joskus kuitenkin päivälehdenkin keikalle otetaan isot valot mukaan.

Kyseessä oli koripallon MM-turnauksen ennakkojuttu Helsingin Sanomiin, johon haluttiin todentaa koripallotekniikkaa. Päädyttiin tekemään tällainen siikkarikuva, jossa yhteen kuvaan lisätään monta otosta sarjassa. Näin saadaan yhteen ruutuun selvennettyä tietty liikesarja. Päädyimme donkkaukseen, jossa liikettä onkin sopivasti.

Teknisesti kuvaus oli haastava, sillä nopeaan liikkeeseen piti saada yhdistettyä salama. Yhteen kuvaan tarvittiin 6-8 ruutua, joten käytännössä kuvattiin noin 10-12 sekunnin sarjoja.

Käytössä oli Nikon D4s-kamera, jossa kiinni 14-24 f2.8 objektiivi. Kamera istutettiin jalustalle ja kuva-alaksi valittiin koko matka alkupisteestä korille.

Valolähteeksti valittiin Broncolorin Scorot, jotka pysyvät tällaisessa sarjatulituksessa mukana. Yksi välähdyspää laitettiin korin alle ottamaan pelaaja vastaan ja toinen pelaajan taakse. Näillä valaistiin pelaaja, kun hän juoksi kohti koria ja donkkasi.

Korismaajoukkueen harjoitushallissa oli siniset seinät, joita korostettiin kahdella sinisellä kalvolla varustetulla välähdyspäällä. Näin saatiin oikea tunnelma aikaiseksi. Kaikissa välähdyspäissä oli heijastinkupu.

Kuvaus toteutettiin lopulta siten, että kun pelaaja lähti kohti koria, painettiin liipasin kamerasta pohjaan. Sarjaa jatkettiin aina siihen saakka, kunnes pelaajan jalat olivat maassa.

Pelaajaan kohdistetut valot olivat avustajien käsissä, jolloin saatiin valot hiukan liikkumaan.

Kuvasarja valotettiin 1/200, f5.6, ISO100. Kameran asetukset olivat kaikki manuaalilla. Tarkennus otettiin juoksulinjaan.

Jos haluat nähdä lyhykäisen videon kuvaustilanteesta, pääset Vesan Facebook-sivuille TÄSTÄ.

Käytössä olleet välineet:

  • Nikon D4s
  • Nikon 14-24mm f2.8
  • Gitzo jalusta
  • Broncolor Scoro 3200s
  • Broncolor Scoro 1600s
  • Broncolor RFS2 lähetin
  • Broncolor Pulso G välähdyspäät
  • Avenger C -stand

Teksti ja kuvat: Vesa Koivunen
www.bron.ch
http://vkphotoblog.com

Screen-Shot-2015-01-18-at-17.10.18