Posted on

Koneet irti seinästä

Studiosalamalaitteilla on edelleen paikkansa valokuvauksessa, vaikka LED-valot vyöryvät suorittamaan videovalaisun lisäksi myös tätä tehtävää. Vaikka jopa studiossa voi nykyään käyttää korkeampia ISO-arvoja, algoritmien kehittyessä poistamaan kuvasta kohinaa, niin mikään jälkikäsittely ei tehokkaasti poista liike-epäterävyyttä kuvasta. Vanha viisaus, jonka opin valokuvataiteen opettajaltani, pätee edelleen:”Shit in, shit out”. Avatakseni tätä syvällistä ja totuudenmukaista mietelausetta, niin jos kuvasi on paskaa siirtäessäsi ne fotariin, ne ovat sitä myös exporttausvaiheessa. Jos tavoitteena on saada kauttaaltaan terävää ja tarkkaa valokuvaa mistään muusta kuin täysin staattisesta kohteesta, niin LED-valaisimissa ei vielä toistaiseksi riitä tehot tähän työhön.

Salaman liikkeen pysäyttävä ominaisuus tunnettiin kauan ennen valokuvan keksimistä. Meidän onneksemme negatiivi-positiivivalokuvauksen keksijä William Henry Fox Talbot kiinnostui tästä ilmiöstä tarpeeksi ottaakseen ensimmäisen keinotekoisella hetkellisellä valonpurkauksella valaistun valokuvan Lontoossa 1851. Pikakelataksemme salamavalokuvauksen historian tiivistän asian erittäin ylimalkaisesti joutilaitten rikkaitten miesten ja naisten tuottavaksi tavaksi tappaa aikaa rakkaan harrastuksen parissa. Tämän kehitystyön seurauksena Bowens kehitti vuonna 1963 ensimmäisen elektronisen studiosalamalaitteen, jossa oli sisäänrakennettu virtalähde. Tästä monoblocista, josta tuli alan standardi, liitettiin siis sähköjohto suoraan seinäpistokkeeseen.  Jos salamavalokuvauksen historia kiinnostaa enemmän, niin meidän valokuva-aiheisesta kirjastostamme löytyy lisää luettavaa.

Valokuvaajan ammatin ollessa suuressa murroksessa myös laitevalmistajien on sopeuduttava tähän muutokseen ja vastattava kysyntään. Toinen vaihtoehto on laittaa lappu luukulle. Osa perinteisistä salamalaitevalmistajista tuleekin lähitulevaisuudessa katoamaan historiankirjoihin.

Uudeksi standardiksi monobloceissa tulee muodostumaan laitteet joissa on mahdollista käyttää sekä akkua että verkkovirtaa. Verkkovirran käyttömahdollisuus ei tosin ole välttämättömyys Broncolor Siros L laitteiden akkuteknologian mahdollistaessa jopa 440 täyden tehon välähdystä. Tehoa pudottamalla vain kaksi aukkoa välähdyksiä saa jo noin 1700. Siros L on teknisiltä ominaisuuksiltaan parasta mitä rahalla saa. Se on investointi vuosien käyttövarmuuteen, lyhimpään välähdysaikaan ja tasaiseen värilämpötilaan läpi koko tehoalueen. Lisää ominaisuuksista voit lukea blogistamme tai hakea demolaitteemme testiin. Siros L laitteesta on myös 800Ws versio.

Multiblitz näyttäisi olevan taas tosissaan käytyään lähellä konkurssia, joten ainakaan Multiblitz ei ole vielä valmis laittamaan hanskoja naulaan. Tämän voi päätellä Photokinassa julkaistuista uusista laitteista. Multiblitz M6-TTL tuo johdottomat akkusalamalaitteet halvempaan hintakategoriaan melko vakuuttavilla ominaisuuksilla: jopa 400kpl 600Ws tehoisia välähdyksiä, TTL erillisellä triggerillä Canoniin ja Nikoniin ja erillinen verkkovirta-adapteri. Uuteen laitteeseen ei onneksi kehitetty uutta bajonettia vaan tukeuduttiin hyväksi havaittuun P-bajonettiin. Näin ollen vanhat valonmuokkaimet ovat hyödynnettävissä uusien lisäksi. Miksi omistaa kahta erillistä laitetta studioon ja lokaatioon jos studiossa ei tarvitse 3200Ws tehoja?

Monoblocin isänä aiemmin esitelty Bowens on uudistanut ilmeensä ja vaihtanut keltaisen tehostevärinsä magentaan. Bowens XMT500 akkusalamalaite sijoittuu hinnaltaan myös halvempaan kategoriaan. Ominaisuuksiltaan XMT500 vakuuttaa: 500 kappaletta 500Ws tehoisia väläyksiä, HighSpeedSync Canonille, Sonylle ja Nikonille, TTL, jopa 0,01s latautumisaika ja 9 aukon tehonsäätöalue. Laite on myös muotoiltu uusiksi ja laitetta kesäkuussa Lontoossa testanneena voinkin hyvillä mielin sanoa ettei vanhaa kulmikasta muotoilua ole ainakaan vielä ikävä.

En usko Fox Talbotin tai muitten salamavalokuvauksen pioneerien unelmoineenkaan niistä mahdollisuuksista mistä tämän päivän valokuvaajat saavat nauttia. Parhaimmillaan teknologia edistää valokuvaajan luovuutta helppokäyttöisyydellä ja monipuolisilla ominaisuuksilla ja antaa luomiselle tilaa. Nämä työkalut ovat niin monipuolisia ja luotettavia että ne ovat luovuuden vauhdittajana.

Broncolor Siros L on testattavissa, vuokrattavissa ja tilattavissa.

Bowens XMT500 ja Multiblitz M6-TTL ovat ennakkotilattavissa ja demolaitteet saapuvat varastoomme loka-marraskuun vaihteessa.

 

Joonas Schwartzberg
Myyntipäällikkö

 

http://www.bron.ch
http://www.multiblitz.com
http://www.bowens.co.uk
https://studiovarustamo.fi