Muistikorttien ABC

Muistikortit joka lähtöön

Muistitko muistin?

Kameroiden kasvaneet resoluutiot ja vähemmän pakatut videot (=enemmän tilaa vievät) asettavat korteille korkeat vaatimustasot.  Muistikorttien kehitys on pysynyt kehityksen kyydissä, joten aina ei tarvitsisi turvautua ulkoiseen tallentimeen.

Muistikorttien valmistajat ilmoittavat korttien luku- ja kirjoitusnopeudet yleensä maksimeina, jolloin tulee olla tarkkana, että mikä kortin todellinen nopeus on. Nopeudella saatetaan tarkoittaa hetkellistä huipputehoa, jolloin paras tallennusnopeus kestää hetkellisen purskeen ja sen jälkeen kirjoitusnopeus saattaa hiipua pitkissä sarjoissa.

Suurimmalla osalla korteista on UHS luokitus. UHS- luokitus kertoo muistikortin väylänopeudesta tai suurimmasta nopeudesta, jolla muistikortti siirtää dataa. UHS-I kortin teoreettinen maksiminopeus on 104MB/s, kun taas UHS-II korttien nopeus on 312MB/s. UHS-II korteissa on 2 riviä kontaktipintoja ja jotta kuvat siirtyisivät sukkelaan tietokoneelle, kortinlukijassa tulisi olla 2 riviä pinnejä eli UHS-II tuki.

Videokuvaukseen tarkoitetuille korteille nopeusluokkia on viisi kappaletta V6, V10, V30, V60 ja V90, mutta nykypäivän suorituskykyisissä kameroissa suositellaan käytettävän kahta jälkimmäistä, jos haluaa tallentaa materiaalia parhaalla kuvalaadulla tai korkeilla kuvataajuuksilla. Moni 4K kamera tuottaa videota korkealla bittivirralla, joten tässä kohtaa suuri muutaman sekunnin maksimitallennusnopeus ei auta, vaan kortilta vaaditaan pitkäkestoista jatkuvaa nopeutta. Eri korttien lukunopeuden ja jatkuvan vähimmäisnopeuden välillä erot voivat olla suuria. Selvittääksesi kortin hitaimman kirjoitusnopeuden on tarkasteltava V- nopeusluokkaa. Nopeusluokkia on monta erilaista ja jotkut kortit toimivat nopeammin kuin toiset. Nopeusluokka määrittelee sen, että kortti ei kirjoita tätä nopeutta hitaammin. Yleisimmät nopeusluokitukset ovat:

V90: Minimi 90 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus
V60: Minimi 60 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus
V30: Minimi 30 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus

U3: Minimi 30 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus
V10: Minimi 10 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus
U1: Minimi 10 MB/s jatkuva kirjoitusnopeus

Moni älypuhelin- ja tablettivalmistaja käyttää MicroSD korttipaikkoja laitteissaan, jotta muistikapasiteettia voisi kasvattaa muistikortilla. Sovellukset ja muut pienet datatiedostot käyttäytyvät kuitenkin toisin kuin isot valokuva-/ videotiedostot eli tarvitaan samanaikaista useamman pienen tiedoston lukua. Korttien suorituskykyä mitataan satunnaisilla luku- ja kirjoitusnopeuksilla ja yksikkönä on IOPS.

– A1 korttiluokka minimi 1500 IOPS (n. 11MB/s) lukunopeus ja 500 IOPS (n. 4MB/s) kirjoitusnopeus

– A2 korttiluokka minimi 4000 IOPS (n.31 MB/s) lukunopeus ja 2000 IOPS (n. 15MB/s) kirjoitusnopeus

UHS, XQD, SDXC…tiedätkö sinä mitä nämä kryptiset lyhenteet tarkoittavat?

Pikainen vilkaisu yleisimpiin korttityyppeihin:

Secure Digital (SD) – Perus SD:n kapasiteetti rajoittui 2 gigatavuun, mutta uudemmat SDHC (high capacity) sekä SDXC (extended capacity) ovat syrjäyttäneet nämä pienet kortit kokonaan. SDHC koko ulottuu 32 gigatavuun ja SDXC jopa 2 teratavuun.

Micro Secure Digital (MicroSD) – on pienikokoinen muistikortti, jota käytettiin alkuvaiheessa mobiililaitteissa, mutta sittemmin kasvattanut suosiotaan action-kameroissa sekä autokameroissa. Tarpeen vaatiessa MicroSD:tä voi käyttää sovittimella myös SD korttipaikoissa.

Compact Flash (CF) – on SanDiskin kehittelemä muistikortti, jotka viimeaikoina ovat olleet lähinnä ammattikameroissa enää käytössä. Pikkuhiljaa alkaa aika ajamaan tästä formaatista ohi ja muita vaihtoehtoja on tullut tilalle. Compact Flash on kokonsa puolesta ollut luotettava muistikortti, mutta sen kontaktit, jotka ovat pitkiä piikkejä saattavat vääntyä huolimattoman käsittelyn johdosta.

XQD – Liki 10 vuotta sitten Sony julkisti uudenlaisen korttityypin, jonka vahvuutena oli iso tallennuskapasiteetti 2 teratavuun asti sekä sukkela kirjoitus-/ ja lukunopeus.

Vuonna 2016 XQD sai seuraajakseen Cfexpress Type B:n, joka tukee suurempia nopeuksia ja kuluttaa vähemmän virtaa. CFExpress on mitä ilmeisimmin syrjäyttämässä XQD:n sekä CFast kortit.

Muistikortti tulisi aina alustaa sillä laitteella, jolla sitä käytetään. Jos käytät korttia lukijassa siirtääksesi kuvia tai teet muutoksia kortille, niin kuvatietokanta saattaa sekoittua, eikä toimi enää halutulla tavalla kamerassa ja pahimmassa tapauksessa kortti korruptoitua, joka johtaa siihen, että kuvat eivät enää toimi.

Nopeimmat SD- kortit artikkelin julkaisuhetkellä, joita on Studiovarustamolta saatavilla ovat:

Sony SF-G Tough V90
Angelbird AV PRO SD MK II V90

Angelbird on jokseenkin tuore merkki markkinoilla. Studiovarustamon valikoimiin Angelbird otettiin 2021 kesällä ensimmäisenä Suomessa! Moni puolueeton taho on testauksissaan huomannut korttien huikean suorituskyvyn ja testeissä sen on todettu olevan tasalaatuinen, luotettava ja nopea. Angelbird SD-korttien kirjoitusnopeus on jopa 280MB/s ja lukunopeus 300MB/s (jatkuva kirjoitusnopeus 260MB/s ja jatkuva lukunopeus 280MB/s). Niitä on saatavilla 256Gt, 128Gt ja 64 Gt koossa. Valmistaja lupaa 3 vuoden rajoitetun takuun.