Striimaus, osa 1

Miten rakennat toimivan mutta laadukkaan striimaus-setupin etätyöskentelyä tai sisällöntuotantoa varten? Keräsimme yhteen vinkkejä ja tarvikkeita, joilla voit tuottaa webinaareja, viihdesisältöä tai koulutussisältöä vaikka suoraan omasta kodistasi. Ensimmäinen osa keskittyy kevyimpään järjestelyyn, joka on toteutettavissa omalla älypuhelimellasi tai tabletillasi.

Sisällysluettelo

Laitteisto

Helpoin striimaukseen sopiva laite on mikä tahansa älypuhelin tai tabletti. Mobiilistriimaus on nykypäivänä niin yleistä, että tuki striimaamiseen löytyy käytännössä kaikille Android ja iOS-laitteille.

Älypuhelimella tai tabletilla striimaus vaatii sen, että laitteesta löytyy edes yksi kamera, joka voi olla laitteen etu- tai takapuolella. Laitteen on myös oltava ajan tasalla käyttöjärjestelmältään, jotta striimaussovellus toimii normaalisti, sillä sovelluksen käyttöä vanhemmassa käyttöjärjestelmäversiossa ei aina tueta.

Jos tiedossa on pidempi striimi, kannattaa harkita varavirtalähteen hankintaa, ettei laitteesta pääse akku loppumaan. Saattaa olla myös perusteltua harkita jalustaa laitteelle, ettei koko striimiä tarvitse tehdä käsivaralla.

Ohjelmat

Striimaukseen on paljon erilaisia sovelluksia ja palveluita. Älypuhelimille ja tableteille löytyy useita kymmeniä sovelluksia striimaamiseen niin Google Playsta kuin Applen App Storestakin. Kaikkein helpointa on striimata suoraan Facebookkiin Facebook Livellä tai Instagramiin Instagram Livellä. Kumpaankin palveluun voi striimata lataamatta ylimääräisiä sovelluksia, pelkkä Facebookin tai Instagramin oma sovellus riittää.

Facebook-striimin voi aloittaa joko omassa profiilissa, ryhmässä tai sivulla, johon sinulla on hallintaoikeudet. Live-lähetyksen pääsee aloittamaan suoraan Luo Julkaisu-näkymästä. Samasta paikasta, mistä lisäisit julkaisuun kuvan tai videon, löydät vaihtoehdon “Live-video”. Klikkaamalla pääset antamaan striimille nimen ja aloittamaan.

Kun lopetat Facebook Liven, lähetys jää talteen profiiliisi, sivullesi tai ryhmään.

Instagram-livejä tehdessä kannattaa huomioida, että Live-lähetys ei tallennu mihinkään kun lopetat sen, jollet tallenna lähetystä kamerarullaasi. Live-lähetyksiä on lähetyksen lopettamisen jälkeen mahdollista jakaa suoraan Instagram Tarinoihin.

YouTubeen ei ole mahdollista striimata mobiililaitteilla, jollei kanavalla ole yli 1000 tilaajaa. YouTubeen on kuitenkin mahdollista striimata tietokoneelta striimaus-ohjelmistolla tai suoraan webcamin näkymää riippumatta tilaajamääristä. Puhumme lisää YouTube-striimauksesta toisessa striimausta käsittelevässä artikkelissa!

Valinnaiset lisätarvikkeet

Joissakin laitteissa on valmiiksi melko laadukkaat mikrofonit sisäänrakennettuna, mutta joskus erillinen mikrofoni voi olla perusteltu.

Roden smartLav+ lavalier-mikrofoni on käyttövalmis sellaisenaan, jos laitteestasi löytyy kuulokeliitäntäpaikka. Yhdistä mikrofoni laitteeseesi ja aloita striimaus vaikka heti. Huom. kun mikrofoni on kiinnitetty laitteeseen, et voi kuunnella omaa ääntäsi striimauksen tai tallennuksen aikana, mikrofoni on irroitettava jotta voit kuulla äänet.

Uusimpiin Apple-laitteisiin, joista kuulokeliitäntää ei löydy, tarvitaan erikseen myytävä adapteripala jolla mikrofonia ja kuulokkeita voidaan käyttää.