Miten aloitan vauvakuvauksen?

Haluaisin aloittaa vauvakuvauksen, mutta mitä oikein tarvitsen siihen?

Tämä blogipostaus on tehty juuri sinua varten, joka olet harkinnut aloittavasi vauvakuvaamisen. Tässä postauksessa käsitellään vauvakuvausta genrenä, sekä vauvakuvaukseen tarvittavia tarvikkeita. Käytä sisällysluetteloa, jos tahdot siirtyä lukemaan tiettyä osiota.

Sisällysluettelo

Vauvakuvaus genrenä

Vauvakuvaus on jatkuvasti kasvava valokuvauksen genre. Vauvakuvauksen keskiössä on vastasyntyneiden, vauvaperheiden ja yksivuotiaiden kuvaukset, ja hyvin usein sama kuvaaja tekee samasta lapsesta sekä vastasyntyneet että 1-vuotiskuvat. Kuvia tehdään niin värillisinä kuin mustavalkoisina, yksinkertaisilla setupeilla kuin monimutkaisemmilla rekvisiitoillakin.

Vauvakuvaus on erittäin suosittua etenkin raskaana olevien ja uusien äitien keskuudessa, sillä äitiyslomaa on helppo hyödyntää omien kuvaustaitojen kehittämiseen ja oman toiminimen perustamiseen. Hyvin monelle into vauvakuvaukseen syntyy oman lapsen vauvakuvista.

Tarvikkeet

Valaisu

Oleellisinta on valo.


Ilman valoa ei ole kuvaa. Vauvakuvauksessa toimii luonnollisesti samat fysiikan lait valon suhteen, kuin missä tahansa kuvauksessa. Vauvakuvauksen lopputuloksena halutaan useimmiten pehmeää valoa, jolloin valonmuokkaimet kannattaa miettiä halutun lopputuloksen kannalta. Suuret pinnat pehmennettynä on helppo toteuttaa esimerkiksi ison sateenvarjon kanssa. Valkoinen sisäpinta ja erillinen diffuusiokangas pitävät huolen, että valo on tarpeeksi pehmeää.

Salamalaitetta kannattaa harkita ajatuksella, sillä oikein valittuna se palvelee pitkään käytössä. Profoton B10 akkukäyttöinen salamalaite on erinomainen valinta vauvakuvaukseen niin kokonsa kuin ominaisuuksiensa puolesta. Zoom-objektiivin kokoinen B10 on pieni ja kevyt, joten kuljettaminen lokaatioon ei ole suuri operaatio.

Walimexin suuri, 180cm sateenvarjo on erinomainen työkalu vauvakuvauksiin. Diffuusiokankaan kanssa varustettuna varjo antaa kauniin, pehmeän valaistuksen suurelle alueelle, joka luo tehokkaasti illuusion päivänvalosta. Walimexin sateenvarjot sopivat Profotonkin salamoihin, ja erikoisemmat valonmuokkaimet saa yhdistettyä adapterin avulla.

Profoton sateenvarjot ovat markkinoiden laadukkaimpia. Deep-malliston normaalia syvempi muoto antaa enemmän kontrollia valon hajoamiseen. Sateenvarjosta saa helposti tehtyä softboxin yhdstämällä takareunaan oikean kokoisen diffusiokankaan.

Kamera

Tarvitset ensimmäisenä kameran. Jos et ole ennestään valokuvaaja tai valokuvaus ei alana ole sinulle muuten tuttu, mietit varmaankin millainen kamera sinun kannattaisi hankkia. Kameroita on paljon erilaisia: on järjestelmäkameroita, kompaktikameroita, action-kameroita, keskiformaattia.. Vaihtoehtoja riittää. Kallis kamera ei silti takaa hyviä kuvia, vaikka niin saattaisi joskus erehtyä luulemaan. Riippuu hyvin paljon kuvien käyttötarkoituksesta millainen kamera riittää.

Nykyaikana kuvaamiselle on monia syitä. Somen suosion vuoksi on hyvin yleistä ottaa kuvia pelkästään jaettavaksi, eikä niinkään säilöttäväksi. Kuvien kerääminen fyysisiin albumeihin ei enää ole tavanomaista, vaikka kuvakirjoja ja muita kuvatuotteita teetetäänkin omaksi ja muiden iloksi lahjoina. Vaikka albumien kerääminen ei enää olekaan vallitseva normaali, ei printti ole kuitenkaan kuollut mediana. Niin kutsutut fine art printit ovat nostaneet suosiotaan. Fine art printtejä tehdään melkein mille tahansa materiaalille paksusta, teksturoidusta paperista aina puulle, metallille ja lasille.

Älypuhelinten kameroilla otetut kuvat eivät yleensä näytä hyvältä fyysisinä printteinä, koska älypuhelinten kameroilla ei ole suunniteltu kuvattavan printtiä varten. Älypuhelimissa on pääasiassa hyvin pienet kennot, jotka eivät kykene tallentamaan samanlaista datamäärää kuin kameroiden kennot. Älypuhelimen kameralla pääsee kuitenkin hyvin alkuun, ja oman tyylin kehittäminen on nopeampaa kun kuvan voi ottaa, viimeistellä ja jakaa samalta laitteelta.

Canonin kamerat ovat kautta aikojen olleet suosittuja potrettikuvaamiseen, koska Canonin rungot ja optiikka kuvaavat ihonsävyt todella kauniisti. Järjestelmäkameroissa on tärkeää huomioida, että lopullisen kuvan jäljen määrittelee objektiivi enemmän kuin runko. Jos siis mietit, kumpaan panostat suuremmalla summalla, valitse aina objektiivi. Potretteihin – olipa mallisi minkä ikäinen tahansa – sopivat parhaiten prime-linssit, eli objektiivit, joissa on kiinteä polttoväli.

Tyynyt

Vauvakuvauksessa on otettava huomioon asioita, joita ei tule vastaan aikuisia kuvattaessa. Vauvaa on vaikeahkoa pyytää ottamaan sopiva asento, vaan hänet on aseteltava siihen. Tähän tarkoitukseen tarvitset tyynyjä, joilla asettelet pienen ihmisen haluttuun asentoon kuvaa varten. Erilaiset beanbagit ovat hyvin suosittuja vauvakuvauksessa koska täytteen määrää ja täten koko tyynyn pehmeyttä voi säätää. Beanbagien ja tyynyjen täyttämiseen voi käyttää styroxrakeita tai pumpulia. Jos olet vasta aloittamassa, tai et halua hankkia beanbageja, valitse tyynyihin helposti puhdistettava ja mahdollisuuksien mukaan vettä ja likaa hylkivä materiaali, jotta pääset alkuun.

Lämmitin

Jokaisen vauvakuvaajan kalustosta löytyy lämmitin. Vauvaa on pidettävä lämpimänä kuvausten ajan, ja paras työkalu siihen on suunnattava lämpöilmapuhallin. Puhallinta valittaessa kannattaa etsiä mallia jota voidaan käyttää sekä pysty- että vaaka-asennossa.

Viltit ja Wrapit

Vauvakuvauksessa on yleistä kuvata vauvaa kapaloituna tai käärittynä wrappiin. Wrapit ovat kapeita ja pitkiä kangaspaloja, ja ne on suunniteltu käärittäväksi useaan kertaan vauvan ympärille. Wrapit ovat hyvin pehmeitä, eivätkä tunnu epämiellyttävältä oikein käärittyinä.

Backdropit, eli viltit, on suunniteltu käytettäväksi taustoina ja alustoina. Viltit ovat suurikokoisia, joten ne riittävät olemaan samanaikaisesti beanbagin päällä sekä kiinni taustapidikkeessä.

Wrapeissä ja vilteissä on hyvä aloittaa väreillä jotka sopivat ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta kuvauksiin. Vaaleat ja maanläheiset sävyt ovat aina toimiva valinta, mutta joskus asiakkaan toive on käyttää kirkkaita värejä. Tismalleen samaa sävyä olevat wrapit ja viltit sulautuvat herkästi toisiinsa kuvassa, joten kannattaa harkita saman värin eri sävyjen käyttämistä. Esimerkiksi Toast Medium viltti ja Toast Light wrap toimivat hyvin parina, mutta pelkästään Toast Mediumina kuvasta voi tulla liian litteä.

Vaatteet

Tyynyt, wrapit ja viltit ovat vauvakuvauksen perusta, joilla yksinäänkin saa aikaan erinomaista kuvaa. Niiden lisäksi voit myös hyödyntää erilaista rekvisiittaa, joilla rakennat omaa, erottuvaa tyyliäsi.

Yleisintä rekvisiittaa ovat vauvavaatteet. Vaatebrändit kuten Dutch Style, Make with Love ja Gipsy Parrot ovat suosittuja vauvakuvaajien keskuudessa, mutta myös pienyrittäjiä tuetaan aktiivisesti. Rusetit, potkupuvut ja mekot antavat vauvakuviin heti erilaisen tunnelman.

Koristeet

Kuivatut kukat ja viljat, tekotaljat, korit, ilmapallot ja viuhkat.. Koristeiden kirjo on käytännössä rajaton. Aloittaessa on hyvä idea hyödyntää jo omasta kodista löytyviä esineitä, tai kipaista nopeasti kirpputoreilla kiertämässä. Kun oma tyyli alkaa löytymään, osaat valita asiakkaan toiveiden pohjalta sopivimmat esineet.