Kuvaustaustan valitseminen

Kuvaustaustoissa on paljon valinnanvaraa – on kartonkitaustaa, vinyylitaustaa ja kangastaustaa ja useita eri kokoja ja värejä. Mitä siis kannattaisi ottaa huomioon ennen ostoksen tekemistä? Tämä blogipostaus on tehty helpottamaan valintaasi, jotta löytäisit heti sinulle sopivimman ratkaisun.

Sisällysluettelo

Koko

Mieti ensin käytössäsi olevaa tilaa, jonne olet taustaa hankkimassa. Oletko pystyttämässä kuvauspistettä esimerkiksi kapeaan eteiskäytävään juhlavieraiden käyttöön, vai onko sinulla iso studiotila käytössäsi? Käytössä oleva tila kannattaa ottaa huomioon mahdollisimman aikaisin, jotta vältyt hutiostoksilta.

Taustoja valmistetaan monessa eri koossa, jotta ne sopisivat mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen. Pienet, alle kaksimetriset taustat ovat erinomaisia yksittäisen mallin tai tuotteiden kuvaamiseen ja ne sopivat myös erinomaisesti käytettäväksi ahtaammissa tiloissa.

BD Backgrounds kuvaustaustojen koot
BD Backgroundsin taustojen kokovertailu havainnollistaa hyvin, miten monta mallia suunnilleen voit tietyn kokoisen taustan eteen ottaa.

Taustakartongeissa kapein malli on 1,35m leveä ja siksi myös hyvin helppo kuljettaa. Markkinoilta löytyy myös heijastinten tapaan kasaantaittuvia, hyvin kevyitä kangastaustoja. Etenkin videotuotannoissa on hyvin yleistä hyödyntää kasaantaittuvaa Chroma Green -taustakangasta. Kartongeista Veri Green sekä Foto Green sopivat green screeneiksi. Foto Green on sopivampi stilli-kuviin ja Veri Green taas videoon.

Materiaali

Taustoja valmistetaan pääasiassa kartongista, vinyylistä ja kankaasta. Kartonki on vaihtoehdoista edullisin ja myös 100% kierrätettävissä käytön jälkeen. Kartonki on hyvä valinta kun etsit tietyn väristä taustaa, sillä värivalikoima on kartongeissa laajin.

Vinyyli on kaikkein kestävin ja pitkäikäisin. Vaikka vinyylitaustoilla onkin hiukan enemmän hintaa, ne kestävät vuosien ajan aktiivista käyttöä oikein huollettuna. Mahdollisten tahrojen sekä pölyn pyyhkiminen kostealla liinalla pitää pinnan siistinä.

Kangastaustat sopivat hyvin paljon liikkuvalle kuvaajalle, sillä kokoontaittuvat mallit eivät vie heijastinta enempää tilaa mukana kuljetettuna. Kangastaustoja on myös joskus mahdollista tilata customoituina. Maisun Ilmaisu x Studiovarustamo -taustakankaat ovat 100% puuvillaa ja maalattu Suomessa käsityönä, ja niistä voi jättää tilauksen toivomallaan värillä.

Taustan ripustaminen

Tausta tarvitsee ripustaa johonkin käyttöä varten. Sopivin ripustusratkaisu riippuu ensisijaisesti taustan koosta sekä siitä, onko taustaa pystyttävä siirtämään vai ei.

Jos sinun on siirrettävä taustaa esimerkiksi kuvauslokaatiosta toiseen, kannattaa harkita taustapidinsetin hankkimista. Manfrotton 1314B Taustapidinsetissä on kaksi Compact Stand -jalustaa sekä niihin kiinnittyvä teleskooppiputki, johon taustan saa roikkumaan. Pienet spring clampit pitävät taustan vakaasti paikallaan, ja koko setti on helppo pakata mukana tulevaan kuljetuskassiin.

2,72m taustan saa vielä ripustettua Manfrotto 1314B Taustapidinsettiin, mutta yli kolmimetriset kannattaa suosiolla pitää paikoillaan kiinnitettynä seinään tai kattoon. Helpoimmat seinä- ja kattokiinnitysratkaisut ovat Manfrotton 059 WM Taustapidinkoukut sekä Manfrotto 045 Triplataustakoukut kolmelle taustalle.

Taustakoukkujen kanssa toimivin ratkaisu on käyttää rullapäitä. Rullapäihin kiinnittyy ketju, jolla taustaa saa nostettua ja laskettua koukkujen varassa. Jos liikutat taustaa vain harvoin, Fomei rullapäiden muovinen ketju on riittävä. Päivittäin liikuteltaessa kannattaa valita metalliketjuiset rullapäät, kuten Manfrotto 046MC Expan rullapäät.

Isoihin ja painaviin taustoihin, kuten vinyylitaustoihin ja 3,60m taustoihin, tarvitaan ripustusratkaisun lisäksi keskiputki. Keskiputki tukee taustaa ja rullapäät taas mahdollistavat taustan laskemisen ja nostamisen. Yli kolmimetriset taustat ovat niin painavia, että ilman keskiputken tukea ne vääntyvät omasta painostaan ajan kuluessa. Keskiputken saa myös 2,72m taustoihin, mutta se ei ole välttämättön.

Jos tarvitset apua taustan tai ripustusratkaisun valinnassa, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä! Lähetä sähköpostia osoitteeseen info@studiovarustamo.fi tai juttele kanssamme chatissa, niin etsitään yhdessä sinulle sopivin ratkaisu.