Videotuotanto Nanlite Pavotube II 30X putkiledeillä

Studiovarustamoon otti taannoin yhteyttä Veikka Hännikäinen yrityksestä autonohjelmointi.fi ja kertoi heidän tarpeestaan luoda firmalle uusi brändivideo. Sopivat valot tähän tarkoitukseen olivat Nanliten Pavotube II 30X – 8 valon kitti, joka löytyy Studiovarustamon vuokravalikoimasta. Lue alta miten brändivideo ja sen valaisu syntyi käyttämällä putkiledejä valaisuun. Studiovarustamon vuokravalikoimaan pääset tutustumaan täältä!

Brändivideoon brändin mukaiset värit

Halusimme luoda mahdollisimman arvokkaan näköisen videotuotannon mahdollisimman pienellä budjetilla. Tutkimme pitkään mikä olisi paras tapa saada tämä toteutettua ja päädyimme Nanlite Pavotube II 30X – 8 valo settiin. Näillä RGB putkiledeillä valaisimme koko videotuotannon.

Nimeni on Veikka Hännikäinen ja olen työskennellyt videoiden ja valokuvien parissa vuodesta 2017. Kuvaaminen on kulkenut suvussa jo kolmen sukupolven ajan. Isäni ja isoisäni ovat opettaneet kummatkin kuvaamista kansalaisopistoissa ja kuvanneet häitä ja hautajaisia. Olenkin tämän vuoksi kasvanut kamera kädessä pienestä pitäen. Itselläni kuvaaminen suuntautuu kuitenkin pääsääntöisesti yritysmaailmaan videoihin.

Olen ollut perustamassa hyvän ystäväni Akseli Saarreharjun kanssa Auton Ohjelmointi Oy:tä. Olimme alusta saakka halunneet toteuttaa yrityksellemme mahdollisimman edustavan näköisen brändi videon ja nyt oli aika toteuttaa se! Käy katsomassa mitä saimme aikaan verkkosivuston yläosasta osoitteessa autonohjelmointi.fi.

Tässä artikkelissa käyn lävitse kuinka toteutimme valaistuksen Nanlite Pavotube II 30X – 8 Light kit avulla Auton Ohjelmoinnin brändivideon. 

Valaistuksen suunnittelu putkiledeillä

Tutkimme miten valo taittuu auton pinnasta
Tutkimme miten valo taittuu auton pinnasta.

Auton Ohjelmoinnin brändivärit ovat musta sekä tehosteväreinä turkoosi ja violetti. Yrityksen toimitilojen kaikki seinät ovat mustat ja sen päälle halusimme tuoda yrityksen värejä valoilla. Tätä varten tarvitsimme, joko värillisillä kalvoilla toimivat perinteiset kuvausvalot tai modernimmat RGB putkiledit. Halusimme videosta mahdollisimman laadukkaan sekä modernin näköisen, korostamaan yrityksemme arvoja, siihen nämä Nanliten Pavotubet soveltuivat täydellisesti.

Kuvaus lokaationa toimi meidän toimitilat, jotka koostuvat puoliksi asiakastilasta sekä autojen ohjelmointi puolesta. Täten työskentelyn tehostamiseksi jaoimme kuvauspäivän kahteen osaan. Aamupäivän kuvasimme asiakastilaa ja asiakaskokemusta, iltapäivän autojen ohjelmointia. Näin säästimme aikaa, kun seinillä olevat valot tarvitsi asetella vain kahdesti päivän aikana.

Aluksi tarkoituksemme oli lähteä kuvaamaan kahdella Nanliten Pavotubella. Tämä olisi kyllä ollut virhe. Kuten kuvista ja videosta näet, kahdeksalla putkiledillä saimme todella upean valaistuksen aikaiseksi. Henkilökohtainen suositukseni onkin hommata tämä kahdeksan kappaleen paketti, oli tuotanto mikä tahansa.

Näin käytät Nanlite Pavotube II 30X - 8 Light kit valoja

Valaisun rakentaminen Nanliten Pavotubeilla on todella helppoa. Tässä tuotannossa asetimme suurimman osan valoista RGB asetuksilla siniseksi ja violetiksi. Neutraalin valon saimme kun säädimme yhden tai kaksi putkilediä valkoiseksi 5500 Kelviniin. Tällä valolla saimme kasvoille puhdasta valoa. Kameran valkotasapaino voitiin myös tämän vuoksi pitää koko tuotannon ajan 5500 Kelvinissä.

Nanlite Pavotube asettelu oli tehty todella sujuvaksi. Vaikka meillä oli tässä tuotannossa vain kaksi valojalustaa, sai nämä valot kiinnitettyä lukuisilla eri tavoilla. Meille sopivimmaksi tavaksi osoittautui valojen kiinnittäminen nippusiteillä suoraan seinään tai kalusteisiin. Kuten oheisesta kuvasta näet. Nippusiteitä varten porasimme seinään pienillä ruuveilla nippusideankkurit. Nämä voi kiinnittää myös pienillä nauloilla, jolloin niiden tekemä jälki on helpompi peittää. En suosittele tämän kiinnitystavan käyttöä tiloissa joissa pienet jäljet seinissä haittaavat.

Valot on rakennettu laadukkaista materiaaleista kestämään ammattilaisten käyttöä. Sen huomaa heti, kun otat valon käteen. Ne ovat painavammat kuin voisi kuvitella, sillä runko on metallia.  Vankan rakenteen ja noin 3 kg painonsa ansiosta niitä oli helppo käsitellä. Valot ovat myös sen verran tukevia ilman jalustaakin, että voit jättää ne maahan ilman pelkoa niiden liikkumisesta.

Tässä tuotannossa kuvattiin useampi kohta siten, että siinä gafferi (valaisija) piti valoa kädessä. Hänenkin mielestään näillä valoilla oli todella helppo valaista  kohtaukset. Valoja pystyi käyttämään monipuolisesti ja ne eivät painaneet liikaa, joten kädet eivät päässeet väsymään.

Kiinnitimme valot seiniin nippusiteillä kuvausten ajaksi.
Kiinnitimme valot seiniin nippusiteillä kuvausten ajaksi.

Liikkuvan kohteen valaisu Pavotubeilla

Nanliten Pavotubejen pienen koon ja tehokkaan valon ansiosta niitä asetella lähes miten vain. Näiden kanssa vain mielikuvitus on rajana. Käyn tässä lyhyesti läpi kuinka päädyimme valaisemaan kävelykohtauksen jossa malli liikkuu pidemmän matkan.

Vaihe 1 – Suunnittele hyvin
Kun lähdimme miettimään valaistusta, tarkoituksena oli tuoda yrityksen toimitiloihin brändi värejä esiin kuitenkin kasvoilla luonnollisen valon säilyttäen. Halusimme asettaa värillisiä valoja seinille ja tuoda edestä päin valkoista valoa näyttelijän kasvoille.

Vaihe 2 – Päävärin luonti
Aloitimme valaistuksen päävärin luomisella. Laitoimme aluksi neljä Nanliten Pavotube II 30X -valoa nojaamaan seinää vasten. Kokeilimme siinä useita eri väriyhdistelmiä ja tapoja asettaa valot. Parhaaksi kokonaisuudeksi valikoitu jättää kaikki seinällä olevat valot sinisiksi. Näin saimme luotua rauhallisen päävärin. Koska tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman laadukkaan ja samalla iättömän näköinen valaistus, emme lähteneet kikkailemaan enempää eri väri yhdistelmillä.

Monen eri kokeilun jälkeen päädyimme ripustamaan valot seinälle. Asettelimme ne eri tasoon, jolloin saimme luotua vielä hieman lisää mielenkiintoa ja rikottua täydellistä symmetriaa.

Vaihe 3 – Kontrastia väreihin

Nyt kun mustilla seinillä oli sininen valo, halusimme tuoda vielä violettia kuvaan. Kokeilimme useita keinoja, mutta seinällä olevat kiiltävät taulut tekivät valaisusta hieman hankalampaa. Valoja ei voinut nostaa yli metrin korkeuteen, sillä muuten ne olisivat heijastuneet valokuvakehyksistä kameraan. Ei kuulosta pahalta, mutta kamerassa se näytti yllättävän rumalle.

Päädyimme lopulta laittamaan kaksi valoa peräkkäin kävely suunnan mukaisesti noin 75 cm korkeudelle maasta jalustojen avulla. Näin saimme tauluihin ja näyttelijän ääriviivoihin kivasti violettia valoa.

Vaihe 4 – Kasvojen valaisu

Kun pelataan värillisten valojen kanssa, on tärkeää pitää huoli siitä, että näyttelijä ja varsinkin hänen kasvonsa saavat neutraalia valoa jostain. Tämän vuoksi tarvitsimme yhden Pavotuben valaisemaan näyttelijän kasvoja. Asetimme siihen yhden valoista valkoiseksi 5500 Kelviniin. Tässäkin käytimme vain noin 40% valotehoa, joten näissä valoissa riittää todella hyvin potkua!

Ongelmaksi muodostui kuitenkin Pavotubejen yli 180 asteen laaja valokeila. Vaikka tämä on yleensä hyvä asia, tässä kohtaa emme halunneet valaista taustaa valkoisella valolla. Valkoinen valo osuessaan taustaan aihutti taustan värien huomattavan haalenemisen. Onneksi Pavotuben takaosa on mustaa metallia, joten kääntämällä valoa poispäin seinästä saimme sen rajattua valaisemaan vain näyttelijään. Valo oli asetettu pystysuuntaan ja sen alareuna oli noin 150 cm korkeudessa. Näin näyttelijän kasvot ja keho valaistui hyvin ja pärjäsimme yhdellä vain valolla.

Valaistuksen värin suunnittelu
Valaistuksen värin suunnittelu

Näin videon “money shot” valaistiin Pavotubeilla

 

Autojen valaisu Pavotubeille on todella hauskaa puuhaa, niiden avulla voit tehdä käytännössä mitä tahansa! Pitkän akunkeston ja kevyehkön 3,3 kg painonsa ansiosta valoja on helppo ja nopea liikutella. Tässä kohtauksessa oli tarkoituksena korostaa asiakkaan autoa esittävän auton parhaita puolia yrityksen väreillä sekä saada auto näyttämään entistä upeammalta.

Videon aloituskuvan valaisu

Vaihe 1 – Suunnittelu

Autona käytössä oli harmaa Porsche. Meille tärkeintä tässä oli harmaan värinen auto, eikä niin mikä auto kuvassa oli. Onneksi kuitenkin saimme tähän kuitenkin yhden mielestäni hienoimmista autoista käyttöön!

Meille auton neutraali väritys oli tärkeää, koska vain silloin siihen voi heijastaa useita eri värejä. Testasimme kuvata myös punaisella autolla, mutta siinä värilliset valot eikä auto päässyt oikeuksiinsa. Värikkäät valot haalisti valmiiksi upean väristä punaista pintaa. Värikkäiden autojen kanssa suosittelemme kuvaamaan ne neutraalia valoa käyttäen, jotta niiden väri pääsee oikeuksiinsa. Harmaa sekä valkoinen olivat mielestämme parhaat värit autoille. Kiiltävä harmaa maalipinta toimii kuin peilinä valoille ja auton muodot heijastavat valot todella upeasti kameraan.

Vaihe 2 – Valojen asettelu
Tarkoituksemme oli valaista auto siten, että valonlähteet eivät erotu liikaa kuvissa. Tämän vuoksi asetimme suurimman osan valoista lattialle, jolloin kameraan heijastui todella pehmeäreunainen väri ja valo auton pinnasta. Asetimme joka toisen valon siniseksi ja joka toisen violetiksi. Näin auton pintaan muodostui täyteläinen sini-violetti väri.

Pitkän akunkeston ansiosta saimme rauhassa testailla eri kuvakulmia ja valaisu keinoja ilman, että valoja tarvitsisi sammuttaa tai ladata välissä. Pidimme värilliset valot lähes koko ajan 15-20% teholla ja sillä kirkkaudella niiden akun kesto oli noin 14 tuntia.

Vaihe 3 – Liikkuvan valon suunnittelu

Kuvasimme kaikki auto kohtaukset sisällä, joten halusimme luoda valaisuun myös hieman liikettä. Tarkoituksena oli luoda fiilistä ajossa olevasta autosta. Sen saimme aikaan, kun valaisija liikutteli valoa rauhassa auton yllä pyörittämällä ja heiluttelemalla sitä edestakaisin.

Liikkuvan valon väri oli säädetty punaiseksi, jotta saimme siihen hieman kontrastia sini-violettiin valaisuun. Näin valaisusta tuli hieman monipuolisempi ja liike erottui auton pinnasta paremmin.

Liikkuvan valon värien suunnittelua
Liikkuvan valon värien suunnittelua

Yhteenveto valojen käytöstä

Tämä projekti oli todella hyvä esimerkki siitä kuinka pienellä panostuksella valaisuun saa todella ison muutoksen aikaan. Kuvittele jos tämä video olisi kuvattu vain valkoisilla valoilla tai saati ilman valoja. Videon uskottavuus ja näyttävyys ei olisi saavuttanut läheskään samaa tasoa! Vaikka tämä brändivideotuotanto kuvattiin yhden päivän aikana pienellä porukalla sekä -budjetilla, lopputulos ei todellakaan näytä siltä! Olimme kaikki erittäin tyytyväisiä Nanliten Pavotube II 30X valojen toimintaan.