A9 III & 300mm f/2.8 GM ensitunnelmat

Sony A9- sarja on ollut nopeiden kameroiden edelläkävijä jo pidemmän aikaa. Näissä peilittömissä rungoissa oli ensimmäistä kertaa pinottu CMOS kenno. Uusi malli on jälleen uusi tuttavuus täyden kennon peilittömissä – 24 megapikselinen global shutter, jossa kaikki pikselit luetaan samanaikaisesti. Tämän hyöty on se, että mekaanista suljinta ei enää tarvita, koska sensori voi tehdä kaiken sen mitä mekaaninen suljin…ja jopa enemmän.

Global shutterin etuja on, ettei ole vaaraa vääristymisestä nopeasti kennon poikki liikkuvissa kohteissa. Sama pätee stilleihin ja videoon, että voi kuvata nopeasti liikkuvia kohteita ilman vääristyneitä pystysuoria linjoja. Varsin näppärä ominaisuus rungolle, joka kuvaa 120 kuvaa sekunnissa ja esipuskuroi tapahtumia. Uusi C5- painike rungon etupuolella otekahvan vieressä voidaan valjastaa ottamaan nopeita kuvapurskeita 5-120 ruutua sekunnissa. Esipuskuroinnin voi asettaa 0,005-1.0 sekunnin välille. Eli kuinka paljon ”takamatkalta” kuvaus lähtee kun nappulaa painetaan. Tämä on hyödyllinen mm. urheilu- ja luontokuvauksessa.

Salamakuvaukseen global shutter tekee myös todella mielenkiintoisen käänteen. Salamasynkronointi onnistuu millä tahansa nopeudella 1/ 80 000 asti. Progressiiviset suljinmekanismit (elektroniset ja mekaaniset) toimii tietyillä nopeuksilla. Kun kaikki pikselit tallentuvat samanaikaisesti, niin ainoa haaste tulee olemaan salaman välähdyksen kesto. Lyhyitä valotusaikoja käytettäessä voidaan hallita kirkkaallakin kelillä taustan valotusta siten, että salama vaikuttaa ainoastaa etualalla olevaan kohteeseen.

 

Etenkin elektronisen sulkimen kanssa kuvatessa LED- valojen kanssa tietyillä taajuuksilla on saattanut kuviin tulla sinne kuulumattomia viivoja (banding) tai led- tauluista näkyy ainoastaan osa. Nyt ei ole siitä vaaraa, kun A9 III anti-flicker- tila mittaa valojen välkkymistä ja synkronoi kuvien ottamisen vilkkumissyklin kirkkaimpaan kohtaan. Eli enää ei tule tummia kuvia tai kuvia väärillä väreillä vaikka valot vilkkuisivatkin.

Pienten runkojen ergonomia on ollut puheenaihe monta vuotta ja Sony on tehnyt paljon töitä sen eteen kentältä saatujen palautteiden pohjalta. Muotoilua rungon sekä akkukahvan osalta on paranneltu. Kaksi painiketta laukaisimen takana on hivenen korotettuja, mikä helpottaa niiden käyttöä.

A9 III käyttää samaa 9,44 miljoonan pisteen etsintä kuin A7RV, joka tarjoaa 0,9X suurennoksen. Näyttö päivittyy oletuksena 120 kertaa sekunnissa ilman pimenemistä sarjakuvauksen aikana. Moneen suuntaan kääntyvä takanäyttö on myös A7RV mallista tuttu.

 

Kaikki viimeisimmät automaattitarkennustilat löytyy tottakai, joita Sony on tässä viime vuosina kehitellyt. Eli kamera tunnistaa ihmiset, eläimet, linnut, hyönteiset, autot, junat, lentokoneet…

Tiivistetysti:

 

Pre-Capture: A9 III -kameraa voidaan määrittää tallentamaan kuvia puskuriin, kun suljinpainike painetaan puoliväliin. Käyttäjät voivat asettaa puskurointiajaksi 0,05-1,0 sekuntia. Suljinta painettaessa nämä kuvat tallennetaan muistikortille.

Speed Boost: A9 III:n vaikuttava maksiminopeus on 120 kuvaa sekunnissa. Speed Boost -toiminnon ja kätevästi kameran etupuolella olevan C5-painikkeen avulla käyttäjät voivat hetkessä vaihtaa kameransa tavallisesta jatkuvan kuvausnopeuden asetuksesta nopeampaan varmistaakseen, että seuraava otos on juuri oikea. Valokuvaajat voivat valita erilaisia kuvanopeuksia aina 120 kuvaa sekunnissa asti.

Videokuvauspuolella global shutterin vaikutukset ovat myös merkittävät, kun rolling shutter ja banding ovat saatu pelistä pois. 4K UHD 60fps on downsamplatty 6K:sta. Tarvittaessa 4K 120fps onnistuu myös ilman croppia. 10-bit 4:2:2 All-I maksimoi videoiden laadun. 16- bittistä raakamateriaalia saa ulos täysikokoisen HDMI portin kautta.

Rungon ergonomiaa on hieman viilattu, jotta käyttömukavuutta saadaan paremmaksi. Etupuolelle on lisätty C5 painike. Kuvaustilavalitsin on poistettu käytöstä ja kuvausnopeutta voidaan säätää valikon kautta. Otekahvaa ja laukaisinta on siirretty hieman, jotta ote olisi mahdollisimman mukava.

Sony FE 300mm f/2.8 GM on virallisesti markkinoiden kevyin omassa luokassaan – ainoastaan 1470 grammaa. Pituus ainoastaan 265mm ja halkaisija 124mm. Objektiivi A9 III jatkeena tuntui hyvin tasapainoiselta ja mukavalta. Keveyden ja näppärän kokonsa ansiosta käsivaralta kuvaaminen tuntui todella miellyttävältä eikä monopodia edes kaivannut. 

 

Automaattitarkennus on hämmentävän tarkka ja nopea. Löysi kohteen todella nopeasti sekä tarkasti eikä minkäänlaista hapuilua tai pumppaamista ollut tarkennuksessa havaittavissa.

 

300mm on varsin kelpo polttoväli sekä ulkona että sisätiloissa. Soveltuu varmasti monien urheilulajien kuvaamiseen. Pidempää polttoväliä kaipaileville voi suositella telejatkeita 1.4x jatkeella saadaan 420mm f/ ja 2x jatkeella 600mm f/5.6 eli varsin monipuolisesta objektiivista on kyse.

 

Tämä kauan kaivattu objektiivi täytti kyllä osaltaan kaikki odotukset ja vähän enemmänkin.

Hintalappu tälle on 7000€ ja vertailukohtana voidaan käyttää 400mm sisarmallin 12500€ hintaa eli varsin järkevän hintaisesta objektiivista on kyse.