Fuji GFX 100 II ensikokemukset

Fuji keskikoon uutuus GFX 100 II

Fuji kutsui Studiovarustamon mukaan Tukholmassa 13.9. järjestettyyn Fujikina Stockholm / Fuji X Summit -tapahtumaan, jossa julkaistiin heidän uusin lippulaivansa Fuji GFX 100 II! Samalla päivänvalon näkivät kolme uutta keskikoon formaatin GF objektiivia. GF 110mm TS f5.6, GF 30mm TS f5.6 ja GF 55mm f1.7. Tässä katsaus ja hands-on kokemuksia uutuuksista, jotka ovat julkaisuhetkellä ennakkotilattavissa. Toimitukset alkavat lokakuun 2023 aikana.

Fuji GF 100 II järjestelmäkamera

Yleisesti ominaisuuksista

Sitten hieman speksejä suoraan valmistajalta. Uusi lippulaivamalli GFX100 II vie GFX-sarjan aivan uudelle tasolle yhdistäen huippuluokan kuvanlaadun huippunopeuteen. Uusi kehittynyt kenno (“GFX 102 MP CMOS II HS”), joka on 70% suurempi kuin täysikennoinen sensori, tarjoaa 102 megapikselin resoluution yhdessä X-Processor 5 -prosessorin kanssa. GFX100 II tarjoaa GFX-sarjan historian nopeimman sarjakuvauksen, nopeimman automaattitarkennuksen ja vaikuttavimmat videotoiminnallisuudet.

Uusi GFX100 II ottaa sarjakuvia 102 megapikselin tarkkuudella jopa kahdeksan kuvaa sekunnissa ja voi tallentaa 4K/60P ja 8K/30P 4:2:2 10-bittisen Apple ProRes -materiaalin sisäisesti. Kamerassa on viisiakselinen kuvanvakain, joka kompensoi jopa kahdeksan askelta, CFexpress-muistikorttipaikka ja syväoppimisen AI-teknologialla kehitettyä automaattitarkennuksen kohteentunnistustoimintoa. 

Uusi etsin

Kameran elektronisessa etsimessä on suurennossuhde 1x ja 9,44 megapikselin tarkkuus. Nyt ensimmäistä kertaa tuon uuden etsimen kokeneena voin sanoa, että kokemus on vaikuttava. Etsin on todella suuri ja kuva on erittäin tarkka! Etsimen suurennussuhdetta voi vaihtaa halutessaan.

Kuvanvakaaja

Fuji on onnistunut saavuttamaan hämmentävän 8 aukon vakautuksen uudessa GFX 100 II kamerassa. Kuvan taulukosta näkyy tarkemmin, miten uusi vakautus eroaa aiemmasta 100s mallista ja miten se toimii koko GF malliston lasien kanssa. Kaikki olemassaolevat lasit toimivat vakautuksen kanssa.

Käsituntuma

Kamera tuntuu erittäin hyvältä käteen ja sen kahvan muotoilua ja kumipinnoitetta onkin päivitetty paremman pidon aikaansaamiseksi.

Virranhallinta

Akkukahvan voi hankkia erikseen, jos tietää tarvitsevansa paljon virtaa. Kamera tukee myös suoraan USB-C virransyöttöä, joten koneelle suoraan kuvatessa tai videokuvauksessa virransyötyön voi toteuttaa suoraan tietokoneelta tai esim V-lock akusta. Akunkestoa on onnistuttu parantamaan ja yhdellä akulla voi ottaa n. 540 kuvaa. Akkukahvan kanssa saat kameraan yhteensä 3 akkua.

Käännettävä etsin

Kameran etsin on irroitettavissa, jolloin varsinkin videokuvauksessa kokonaisuudesta tulee kompaktimpi. Still- ja videokuvauksessa voi joskus olla hyödyllistä päästä näkemään etsinkuva esim ylhäältä katsottuna. Tähän ratkaisuna on jo GFX 100 mallin kanssa esitelty nivelöity adapteri, joka toimii suoraan uuden mallin kanssa. Uuden 9,4mpix etsimen voi sen avulla kääntää ylöspäin tai eri kulmissa oikealle tai vasemmalle.

Kuvanlaatu

Still -kuvauksessa korkein kuvanlaatu saavutetaan, kun käytetään uutta ISO 80 herkkyyttä ja 16 bittistä RAW tallennusta. Vaikka kamerassa on 102mpix kenno, niin uuden rakenteensa ansiosta se kestää herkkyyden nostamista erinomaisesti tuhatlukuihin.

Videokuvauksessa korkein dynamiikka saavutetaan uudella F-log2 kuvaprofiililla, jonka natiivi ISO on 800. Videokuvauksessa sisäiseen tallennukseen on käytettävissä seuraavat formaatit: ProRes 422 HQ, ProRes 422, ProRes 422 LT, ProRes 422 Proxy. H.264 / MPEG-4 AVC ja H.265 / HEVC. Kamerassa on täysikokoinen HDMI -portti, jonka kautta saa ulkoiseen tallentimeen ProRes Raw- ja Blackmagic Rawta.

Uudet objektiivit

Fuji julkaisi ensimmäisenä kameravalmistajana pitkään aikaan uusia tiltshift -objektiiveja. Ne ovat myös ensimmäiset GF keskiformaatin järjestelmään suunnitellut perspektiivinkorjausobjektiivit. 110mm ja 30mm tiltshift ovat ensisijaisesti tarkoitettu maisema- ja arkkitehtuurikuvaajien käyttöön, mutta niitä voi hyvin soveltaa mihin tahansa luovaan ratkaisuun, esim. tuotekuvauksessa. Myös digitointi- ja tutkimustyöhön nämä lasit soveltuvat erinomaisesti.

Uusi GF 55mm f1.7 on erinomainen ja valovoimainen lisä Fujin GF malliston muotokuvalaseihin ja ns. peruspolttoväleihin nykyisten 45mm ja 80mm lasien lisäksi.

Uutuudet ovat nyt ennakkotilattavissa Studiovarustamosta. Voit myös kysyä meiltä lisätietoja maililla info@studiovarustamo.fi, soittamalla tai tulemalla paikanpäälle myymälään. 

Loppuvuoden 2023 on voimassa leasingrahoituskampanja, jonka avulla päivität kaluston vaikka heti ja maksat myöhemmin. Sopimusten veloitukset alkavat juoksemaan vasta tammikuussa 2024!