Objektiivisuotimet selitettynä

Suotimet ja niiden käyttö

Joskus valoa on liikaa, kohteesta tulee liikaa heijastuksia tai sitten vain pitäisi suojata kallis objektiivi naarmuilta. Tässä ratkaisu löytyy erilaisista suotimista, jotka kiinnityvät objektiivin nokalle kierteillä. Tässä artikkelissa tutustuaan Studiovarustamon suosittelemiin vaihtoehtoihin.

Termit selitettynä lyhyesti:

  • Vari ND
    • Säädettävä Neutral Density suodin. Näitä löytyy monta eri vahvuutta, mutta toimintaperiaate on sama. Vari-ND suotimissa on kaksi päälekkäin pinottua polarisaatiosuodinta. Näiden avulla saavutetaan portaaton valon määrän leikkaaminen, kun etummaista suodinta kierretään.
  • Pyöröpolarisaatiosuodin
    • (Pol.Circ) poistaa kohteesta heijastuvan polarisoituneen valon. Eli suomeksi sanottuna ylimääräiset heijastumat lasipinnoista ja vedestä saadaan katoamaan. Polarisaatiosuodin toimii myös esimerkiksi metallisia tuotteita kuvatessa. Suotimen käytöllä saa maisemakuvista taivaan sinisemmäksi ja sävyt voimakkaammiksi esim kasveissa ja ruohossa. Polarisaatiosuodin leikkaa valon määrää hieman kuten ND-suodin, joten sen käyttäminen pitää ottaa huomioon kameran valotusasetuksissa.
  • UV-suodin tai nykyään Suojasuodin.
    • Filmikameroissa UV-suotimella oli tärkeä tehtävä poistaa filmille haitallista UV-säteilyä. Nykyään kameroiden kennot ovat lähtökohtaisesti jo suojattu UV-säteilyltä, joten UV filttereiden käytöllä on lähinnä objektiivin etuelementtiä suojaava rooli. Siksipä monet valmistajat ovat siirtyneet valmistamaan suojasuotimia, joissa ei välttämättä tuota UV-ominaisuutta enää ole. Sen sijaan niiden pinta on käsitely likaa ja pölyä hylkiväksi. Studiovarustamo suosittelee hankkimaan suojasuotimen kaikkiin objektiiveihin. Kannattaa myös panostaa laadukkaisiin suotimiin, jotta objektiivin piirtokyky ei kärsi. Suojasuodin on halpa vakuutus jopa usean tuhannen euron objektiivin etuelementin varjelemiseksi. 

Tutustu Hoyan omaan oppaaseen, kuinka valita itselle sopiva ND-suodin.

Alta voit selata Studiovarustamon valikoimaa suotimista. Meiltä löydät kattavasti mm. Hoyan ja Rodenstockin laadukkaat suotimet. Pidämme suotimia reilusti saatavilla, jotta toimitusajat ovat sinulle mahdollisimman lyhyet.