Kuvaajan matkassa: Joel Forsman ja FOMEI Led Mini RGB 12

Studiovarustamo kuvailee uuttaa Fomei LED RGB valopaneeliaan erittäin näppäräksi sekä helppokäyttöiseksi lisävaloksi. Nämä kuvailut pitävät paikkaansa. FOMEI LED RGB on “iso” valo pienessä paketissa. Sen lukemattomat säätömahdollisuudet mahdollisavat ketterän käytön sekä valo-, että videokuvauksessa, mutta myös lukuvalona teltassa jos siltä tuntuu!

Kun FOMEI LED RGB:tä pääsee hypistelemään, huomaa heti miten se tuntuu laadukkaalta metallisesta rungosta johtuen. Se on melkolailla kooltaan ison iPhonen kokoinen. Metallirungosta johtuen olisin olettanut akunkeston olevan erittäin kehno pakkasilla. Omaan käyttööni tämä tulisi juuri näihin olosuhteisiin. Pääsin kuitenkin testaamaan valoa Inarissa -15 asteen pakkasilla. Jätin valon täysille ulkopöydälle ja se oli vielä päällä kahden tunnin jälkeen. Tämä oli tietysti iloinen yllätys.

Fomein valotehoa pimeässä

Valo oli minulla tämän jälkeen testissä kovissa olosuhteissa Lapissa järjestetyssä 234 km koiravaljakkokisassa, Lapland Questilla. Lämpötilat tippuivat parhaimmillaan noin -15 asteeseen. Käytännössä valo oli minulla käytössä noin 30minuutin ajan kun kuvasin pari haastattelua kilpakaveristani. Valotehoa tähän tarkoitukseen oli jopa liikaa. Valo oli minulla kameralaukussa koko kisojen ajan eikä akkuvaraus tippunut montaakaan prosenttia. FOMEI on onneksi laittanut tähän USB-C portin, joten olisin pystynyt lataamaan valoa virtapankilla tarvittaessa. Valon voi kytkeä virtapankkiin myös kun se on päällä. Valaisuaika on siis käytännössä loputon.

CRI-lukemat ovat huippuluokkaa, joten värit näyttävät erittäin hyvältä. RGB mahdollistaa eri värien käytön sekä ohjelmoidut valoasetukset tuovat mukavan lisän kyseiseen valoon. Käytin esimerkiksi kynttilämodea tuomaan lisävaloa myrskylyhtykohtaukseen yhdessä videossa.

Parhaimmillaan FOMEI LED RGB on mielestäni ketterässä kenttätyössä. Kuvaan itse paljon outdooria, joten tällainen pieni, mutta tehokas valo antaa sopivasti lisäpotkua omiin kuvauksiini. Tulen kantamaan tätä repussani, koska se ei vie käytännössä mitään tilaa.

Joel kuvattuna Fomein lediä apuna käyttäen

Mistä pidin:

+ Muotoilu ja paino. Sopivan kokoinen, ei aiheuta harmia kamerarepussa. Mahtuu myös taskuun.

+ Hotshoe-adapteri

+ Voimakas magneettinen takapaneeli, voi kiinnittää metallipinnoille.

+ Akkukesto. Metallirungon takia luulin, että akku tyhjenisi vauhdilla. 2h -15 astetta todisti pelkoni vääräksi.

+ USB-C lataus. Ei tarvitse kantaa tuhansia johtoja kameralaukussa kun muutkin ovat tällä portilla.

Mistä en pitänyt:

– Valosta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Ainoan ongelman aiheutti mukana tulleen diffuusiokalvon asennus. Se ei pysy kunnolla paikoillaan, jos valon laittaa kameran päälle varustekenkään. Piti veistää silikonista pieni pala pois hotshoen kohdalta.

Suosittelisinko valoa muille?

Valo sopii mielestäni koviin ja vaativiin olosuhteisiin. Valotehon kanssa tämän valon kanssa ei tule ongelmaa lähityöskentelyssä. Tulen käyttämään valoa kaikessa outdoorkuvaamisessa koiravaljakkoilusta vuorikiipeilyyn. Laitoin myös valon vahingossa vesilätäkköön, eikä sille tapahtunut mitään.

Teksti ja kuvat: Joel Forsman

Tilaa oma FOMEI Led Mini RGB paneelisi alta. Valmistaja antaa valolle 2v takuun ostohetkestä.
Testikappale esillä Studiovarustamon myymälässä.