Oletko harkitsemassa ensimmäisen järjestelmäkamerasi ostoa?
Uuden järjestelmäkameran hankkiminen voi olla jännittävä ja joskus jopa hankalalta tuntuva askel. Järjestelmäkameroiden laaja valikoima tarjoaa useita eri ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, mutta oikean kameran valinta voi tuntua haastavalta. Tässä blogissa käymme läpi, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ensimmäistä kameraa valittaessa. Me studiovarustamolla haluamme aina varmistaa, että saat juuri sinun käyttötarkoitukseen sopivan kameran.
Käyttötarkoitus
Ihan ensimmäiseksi on aina hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen aiot käyttää kameraa.? Jos olet kiinnostunut videokuvauksesta, on tärkeää valita kamera, jossa on hyvät video-ominaisuudet, kun taas esimerkiksi maisemakuvauksessa kennon megapikseleiden määrä voi olla tärkeämpi kriteeri. V-logien tekemiseen on taas tärkeää, että kameran takanäytön kääntyvyys. Matkakuvaukseen niin rungon ja linssien koko voi olla tärkeämpi ominaisuus, kun kennon resoluutio, kun taas studiotyöskentelyssä kameran suurempi koko voikin olla positiivinen asia ergonomian suhteen.
Vaihtoehtoja siis riittää, mutta onneksi peilittömien kameroiden kehittymisen myötä melkein jokaiselta kameravalmistajalta löytyy myös erinomaisia hybridikameroita, jotka sopivat useaan eri käyttöön. Esimerkiksi Sony A7IV ja Canon R6 MarkII tarjoavat erinomaisia valo- ja videokuvausominaisuuksia, koon pysyessä vielä maltillisena.
Huomioi nämä
- Mitä aiot kuvata?
- Kameran koko?
- Tekniset ominaisuudet?
- Objektiivivalikoima?
- Fyysiset ominaisuudet?
Käytön helppous ja ergonomia
On erittäin tärkeää, että kamera tuntuu hyvältä kädessäsi. Väärän kokoinen tai mallinen kamera rasittaa käsiä ja kuvausmukavuus kärsii. Eri valmistajat ovat suunnitelleet kamerat eri näkökulmista ja näppäimien sijoitukset vaihtelevat. Fujifilm suosii useissa malleissaan retrohenkistä asettelua, jossa kameran säätimet ovat filmikameroista tuttuja rullia kameran päällä, kun taas muilla valmistajilla säätimet voivat sijaita eri puolella kameraa. Siksi kameran testaaminen etukäteen onkin aina suositeltavaa. Oikea ergonomia on yksi kuvaamisen mukavuuteen vaikuttavista asioista ja parhaat kuvat syntyvät silloin, kun kamera on mukana ja kädessäsi, eikä kotona kaapin perällä. Jokaisen ihmisen kädet ja kuvaustyyli ovat erilaisia, joten kannattaa käydä kameraliikkeessä kokeilemassa eri malleja ja merkkejä.
Studiovarustamolla voit testata kameroita paikan päällä ja varmistaa, että valitsemasi kamera sopii hyvin käteesi ja tuntuu mukavalta käyttää. Henkilökuntamme auttaa sinua mielellään löytämään oikean kameran ja objektiivit juuri sinun tarpeisiisi.
Muuta huomioitavaa
Kennokoko on yksi ominaisuuksista, joka vaikuttaa kuvanlaatuun ja kameran käyttäytymiseen. Yleisimmät kennokoot järjestelmäkameroissa ovat:
- Keskikoon kenno (Medium Format):
Keskikoon kennot ovat vielä suurempia kuin täysikokoiset kennot, ja niitä käytetään yleensä ammattilaiskuvauksessa, jossa tarvitaan erityisen korkeaa kuvanlaatua ja yksityiskohtaisuutta. Keskikoon kamerat, kuten Fujifilm GFX -sarja, ovat loistavia valintoja studiokuvaukseen, maisemakuviin ja muotokuvaukseen, joissa tarvitaan äärimmäistä tarkkuutta ja dynaamista aluetta. - Täysikokoinen kenno (Full Frame): Suurempi kenno mahdollistaa paremman suorituskyvyn heikossa valaistuksessa ja tuottaa kuviin kauniin syväterävyyden. Täysikokoiset kennot tarjoavat yleensä korkeampaa kuvanlaatua, mutta niihin liittyvät kamerat ja objektiivit ovat usein kalliimpia ja suurempia. Esimerkiksi Sony A7 IV ja Canon R6 Mark II ovat erinomaisia täysikokoisen kennon kameroita, jotka tarjoavat huippuluokan kuvanlaatua ja monipuolisia ominaisuuksia.
- APS-C-kenno: Tämä on hieman pienempi kuin täysikokoinen kenno ja tarjoaa hyvän tasapainon kuvanlaadun, koon ja hinnan välillä. APS-C-kamerat ovat usein kevyempiä ja kompaktimpia, mikä tekee niistä erinomaisia matkustamiseen ja arkikäyttöön. Fujifilm X-T50 on loistava esimerkki APS-C-kamerasta, joka yhdistää tyylikkään muotoilun ja huippulaadun.
- Micro Four Thirds (MFT): Tämä on vielä pienempi kenno, jota käytetään erityisesti kompakteissa peilittömissä kameroissa. MFT-kamerat ovat erittäin kevyitä ja pienikokoisia, mutta niissä on silti monipuolisia ominaisuuksia ja hyvä kuvanlaatu. Ne sopivat erityisesti niille, jotka haluavat kuljettaa kameraa mukana missä tahansa.
Vaikka kennokoko on usein asia, mitä valokuvaaja pohtii, on hyvä muistaa että APS-C ja MFT kennot tuottavat myöskin erinomaista kuvanlaatua ja nykyteknologia on mahdollistanut sen, että kompaktiin kokoon on mahdollista saada huikeat työvälineet. Pienemmän kennokoon objektiivit ovat usein hieman edullisempia kuin täyden tai keskikoon kennojen vastaavat. Kennokoon sijaan onkin hyvä miettiä kokonaisuutta ja omaa käyttötarkoitustaan, jolloin valinta osuu ensimmäisellä kerralla todennäköisemmin oikeaan.
Objektiivin valinta
Objektiivilla on valtava vaikutus kuvien laatuun ja siihen, mitä ja miten voit kuvata. Objektiiveja on saatavilla monenlaisia, mutta ne voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:
- Zoom-objektiivit:
Nämä objektiivit tarjoavat säädettävän polttovälin, jonka ansiosta voit zoomata lähemmäksi tai kauemmaksi ilman objektiivin vaihtamista. Ne ovat erittäin käteviä tilanteissa, joissa et voi liikkua vapaasti tai haluat kuvata eri etäisyyksiltä, kuten matkakuvauksessa tai tapahtumissa. Zoom objektiivit usein jäävät valovoimaltaan hieman jälkeen verrattuna kiinteisiin Prime-objektiivehin, mutta polttovälien joustavuus on erinomainen lisäarvo, jos et halua kantaa useampaa objektiivia mukanasi ja haluat joustavuutta polttoväleihisi. Tyypillinen yleiszoomi on esimerkiksi 24-70mm f/2.8 linssi, joka löytyy usealta eri valmistajalta. Tämä tarjoaa 24mm laajan pään, joka sopii esimerkiksi maisemakuvaukseen, mutta myös 70mm tiukemman polttovälin, jolla pystyt kuvaamaan imartelevia henkilökuvia, ilman suuria vääristymiä. - Prime, eli kiinteät objektiivit:
Näissä objektiiveissa on kiinteä polttoväli, eli ne eivät zoomaa. Prime-objektiivit ovat yleensä kevyempiä, pienempiä ja tarjoavat hieman paremman kuvanlaadun ja suuremman valovoiman (aukon), mikä mahdollistaa kauniin “bokeh-efektin” (pehmeän taustan) ja paremman suorituskyvyn heikossa valaistuksessa. Ne ovat loistavia muotokuvaukseen ja katukuvaukseen. Moni kuvaaja aloittaa 50mm legendaarisella polttovälillä, jonka on sanottu vastaavaan ihmissilmää kaikkein parhaiten. Tämän takia useat valmistajat ovatkin valmistaneet 50mm f/2 edullisen peruslinssin, jolla on hyvä aloittaa kuvausuransa.
Kinovastaavuus: Linssiä hankkiessa on myös tärkeä muistaa, että kennon koko vaikuttaa hieman siihen, miten kenno näkee polttovälin. Objektiivien polttoväli tulkitaan täydenkennon (full framen) mukaan, mutta esimerkiksi APS-C kennon koko on pienempi, jolloin kuva-alasta rajautuu hieman pois. Näin voisi kuvitella, että kuva “croppaantuu”. APS-C kennoissa kerroin on noin x1,5 kun taas MFT kameroissa puhutaan jo x2 croppaantumisesta. Näin esim 35mm kinovastaava linssi vastaakin APS-C kennon kamerassa noin 50mm polttoväliä ja MFT kamerassa kinovastaavuus onkin jo 70mm luokkaa. Voit usein käyttää APS-C kennon kameroissa täydenkennon kameraan suunniteltua linssiä, mutta pienemmälle kennolle suunniteltu objektiivi ei välttämättä käy suuremman kennokoon kameraan. Tämä kaikki voi tuntua hankalata, mutta sen takia me olemme täällä, hankkiessasi uutta kamera ja linssipakettia, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, me autetaan kyllä valitsemaan oikea vaihtoehto!
Lisätarvikkeet
Kameran lisäksi on hyvä hankkia joitakin lisätarvikkeita, jotka helpottavat ja monipuolistavat kuvaamista:
- Lisäakku: Varsinkin pidemmillä kuvausreissuilla tai videoita kuvatessa on tärkeää olla ylimääräinen akku, jotta kamera ei sammu kesken kaiken. Monet uudet järjestelmäkamerat voi ladata myös USB-C liitännän kautta, joten virtapankki on hyvä ystävä pidemmillä reissuilla.
- Muistikortit: Valitse nopea ja riittävän tilava muistikortti, joka sopii kamerasi tarpeisiin. Useampi kortti on aina hyvä idea, jotta sinulla on varakortti, jos yksi täyttyy tai rikkoutuu. Studiovarustamo suosittelee AngelBirdin V60 sarjaa, joka tarjoaa nopeutta ja laatua edulliseen hintaan.
- UV-suotimet: Nämä suojaavat objektiivia naarmuilta ja pölyltä, ja ne voivat myös vähentää haamukuvia ja heijastuksia kirkkaassa auringonvalossa. Meiltä saat mm. URTHin suotimet useissa eri koossa.
- Kameralaukku: Hyvä laukku on valokuvaajan paras ystävä. Oikean laukun kanssa säästyt selkä- ja hartiavaivoilta. Laukku onkin hyvä valita käyttötarkoituksen mukaan niinkuin kamerakin. Studiovarustamo suosittelee esim Peak Designin tuotteita, joilla on elinikäinen takuu ja loistava tuotevalikoima.
Studiovarustamo
Me Studiovarustamolla ymmärrämme, kuinka tärkeää on löytää oikea kamera ja objektiivit juuri sinun tarpeisiisi. Meillä pääset kokeilemaan eri kameroita ja objektiiveja showroomissamme. Henkilökuntamme koostuu kokeneista valokuvauksen asiantuntijoista, jotka auttavat sinua mielellään valitsemaan juuri sinulle sopivat varusteet. Olipa kyseessä sitten ensimmäinen järjestelmäkamerasi tai päivitys uuteen malliin, olemme täällä auttamassa sinua tekemään oikean valinnan.
Tekniset tiedot:
- 33 megapikselin taustavalaistu kenno
- Täysin kääntyvä näyttö
- Ohjelmoitava ja lukittava säätörulla esim. valotuksen korjailua varten
- Uusi valikkorakenne, selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi
- Sonystä tuttu automaattitarkennus on nyt vieläkin parempi
- 2 korttipaikkaa (toinen SD/ CFExpress type A ja SD)
Tekniset tiedot:
- Kenno: 24.2 megapikseliä
- Herkkyys: 100-102400
- Koko: 138,4 x 98,4 x 88,4 mm
- Paino: 588g (670g akun ja muistikortin kanssa)
- Yhteensopivuus: Canon RF objektiivit, EF-linssit kiinnitettävissä erillisellä sovittimella
- 2 korttipaikkaa
Teknisiä tietoja
- Kennotyyppi: 23,5 x 15,7 mm (APS-C) CMOS, 40 Mpix
- Fujifilmin Filmisimulaatiot
- ISO-herkkyysalue: 125-12,800 (laajennettu: 64-51,200)
- Näyttö: Kallistuva kosketusnäyttö LCD, 3″
- Mitat: 12,4 x 8,4 x 4,9 cm
- Paino: 438 g (akulla ja muistikortilla), 389 g (pelkkä runko)
Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta voi olla monimutkainen prosessi, mutta keskittymällä omiin tarpeisiisi ja kuvaustyyliisi voit löytää itsellesi sopivan kameran. Muista kokeilla eri malleja, harkita objektiivien ja lisätarvikkeiden tarpeita ja valita kamera, joka inspiroi sinua lähtemään ulos ja kuvaamaan. Tervetuloa Studiovarustamolle kokeilemaan kameroita ja saamaan asiantuntevaa apua ostopäätöksesi tueksi!
Onnea kameran valintaan ja nauti matkasta valokuvauksen maailmaan!